Liemers

Zwaar verwaarloosd pand voor vluchtelingen

Huize Mathena in Zevenaar
© Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar trekt ruim 1,75 miljoen euro uit voor de aankoop en het opknappen van Huize Mathena. Het pand, dat nu nog sterk verpauperd is, wordt geschikt gemaakt voor de opvang van 42 Oekraïense vluchtelingen. De gemeenteraad stemde woensdagavond hiermee in. Het Rijk betaalt zo'n acht ton mee aan het hele project.
Zevenaar moet net als alle gemeenten in Nederland, meewerken in de opvang van vluchtelingen. Op dit moment zijn er al verschillende opvanglocaties binnen de gemeentegrens. Zo wonen er in Spijk zo'n 150 Oekraïners, in het dorp Angerlo komen er maximaal twintig en in Pannerden op twee locaties maximaal 25.

Na Oekraïeners 'wonen met zorg'

Huize Mathena ligt aan het Stationsplein en is een gemeentelijk monument. Het gebouw staat al jaren leeg en is nu nog een enorme bouwval. De bedoeling is dat het pand, wanneer het opgeknapt is, in ieder geval voor een periode van twee tot vijf jaar een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen is. De gemeente bekijkt of het gebouw daarna geschikt blijft voor bijvoorbeeld ‘wonen met zorg’.
Wanneer het gebouw klaar is voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, is nog niet duidelijk.